New digs give Breck students more room to learn in

  • Article by: KIM MCGUIRE , Star Tribune
  • Updated: October 8, 2013 - 2:17 PM
hide

Students bustled through the halls of the newly constructed Breck Upper School in Golden Valley. The new building adds two stories of space.

Photo: Glen Stubbe, Star Tribune

CameraStar Tribune photo galleries

Cameraview largerrr

This summer, Trevor Larsen had the chance to do some work in a University of Minnesota research lab. It had all the trappings of a modern research lab — state-of-the-art equipment, sufficient space, and good lighting to conduct experiments that required precision.

“But everything I saw at the U, we have here,” said Larsen, a senior at Breck School.

“Here” is the suite of new classrooms that make up Breck’s science department, which got a makeover this year when the school constructed a new high school.

Construction took place over a year at the Golden Valley school, and students are just over a month into the brand new upper campus, which replaces a 1950s-era building that was once Golden Valley High School.

The new 40,000-square-foot building is built in the same footprint of the old one but adds two new stories of space, a state-of-the-art science wing, two environmentally friendly “green” roofs and lots of new spaces for students to study and congregate. It was designed by the Chicago firm Holabird and Root Architects and built by McGough Construction of St. Paul.

“I definitely enjoy the new senior area. It’s a great place to hang out,” said student Jack Sheehy.

Unlike most public school construction projects, Breck’s high school was not built to accommodate ballooning enrollment.

Initially, school leaders decided that its science facilities desperately needed updating to accommodate the school’s budding doctors, engineers and physicists. But then the project grew to include the entire high school as administrators determined they could be more efficient by tackling the entire building at once.

“We came to the conclusion rather quickly that our plans shouldn’t be dictated by just cost,” said Tim Clark, president of the school’s board of trustees. “Yes, we wanted to improve our science department, but what we really wanted was to improve the entire upper school experience. We did not want to be shortsighted with our goals.”

While construction went smoothly, it was not without its challenges.

The biggest involved temporarily relocating high school students to Breck’s fieldhouse when construction was underway last school year. There, temporary classrooms or “pods” were erected inside the building.

“I came in sort of dreading it, but in the end, it worked out really well,” Sheehy said of “pod” living.

School officials admit the fieldhouse setup was the hardest for last year’s seniors, who knew they wouldn’t be able to attend class in the new building. As a partial consolation prize, the seniors were allowed to sign a construction beam that is visible from the new building’s fourth floor.

Construction wrapped up this summer and the building was formally dedicated during homecoming last month. In all, the project cost $26 million.

Enjoying the extra space

So far, the new building is getting rave reviews from students, faculty and parents.

“I really like the open spaces, the areas to hang out, the whiteboard areas we can write on. It’s just really a comfortable space,” said senior Elliot Weiler.

The extra space has allowed the school to “cluster” its classrooms around subject areas to increase convenience and idea sharing among faculty and students.

  • related content

  • Breck

  • get related content delivered to your inbox

  • manage my email subscriptions

ADVERTISEMENT

Connect with twitterConnect with facebookConnect with Google+Connect with PinterestConnect with PinterestConnect with RssfeedConnect with email newsletters

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

 
Close