Lower level of Minnesota governor's residence gets makeover

  • Article by: KIM PALMER , Star Tribune
  • Updated: August 9, 2013 - 3:37 PM

A local designer updates the lower level of the governor’s residence, transforming it from dark and gloomy to a room fit for company.

hide

The lower-level family room at the governor’s residence recently underwent a makeover designed by Barbara Hafften of Barbara Hafften Interior Design.

Photo: Photos by Mark Ehlen • Ehlen Creative Communications,

CameraStar Tribune photo galleries

Cameraview larger

Three years ago, designer Barbara Hafften was tapped to transform one room at 1006 Summit Avenue in St. Paul.

It was a hypothetical project. The state-owned Tudor Revival mansion wasn’t really getting a makeover; the occasion was a fundraiser hosted by the local chapter of the American Society of Interior Designers. Twenty-one designers tossed their business cards into a hat, then their names were drawn and assigned to a room at the governor’s residence. Hafften (www.bhinteriordesign.com) got the lower-level family room.

“We did dream boards — what a designer would dream up if they had the opportunity,” recalled Hafften. She envisioned a large stone surround and built-in bookcases to enhance the fireplace, restoring original windows that had been covered over and lots of fancy embellishments, including a decorative painted ceiling.

Little did she know that she’d soon get the chance to redo the room for real.

About a year after the fundraiser, she was contacted by the 1006 Summit Avenue Society, the nonprofit group dedicated to preserving the 1912 mansion. The society had selected the lower-level family room as its next target for a touch-up, and they liked Hafften’s vision for it.

“I said, ‘I don’t think you can afford what I dreamed up,’ ” Hafften said. So they asked her to modify her fantasy design to update the room in a more affordable way.

‘Official’ space

For almost five decades, the residence has been home to Minnesota’s governors, including Gov. Mark Dayton, who lives there now.

But he wasn’t Hafften’s client. “I haven’t met the governor, but I know his dogs very well,” she said, thanks to the many visits she made while planning and overseeing the project.

Instead, Hafften worked for the Summit Avenue Society, which does private fundraising to finance mansion updates (no tax dollars are used). All furnishings in the mansion, which belong to the residence, are selected by the society.

The mansion’s main floor and lower level are “official” rooms, used to host visiting dignitaries and gubernatorial staff meetings, while the governors and their families make their home above, in the second-floor living quarters.

The lower level hadn’t been updated in at least a dozen years, according to Kristin Parrish, president of the society.

“It was not a very welcoming space. It was really dark, and the couches were not comfortable,” she said. At events, especially during the winter months, “people trickle into the lower level.” But they rarely stayed for long. “People would wander down, then wander right back up.”

The society wanted the space reconfigured to accommodate more people, as well as being lightened and brightened so that they’d actually want to spend time there.

But with so much dark woodwork and so little natural light, lightening and brightening was no easy task.

There wasn’t enough budget money to restore the original windows, and besides, they were now obscured by landscaping. The furniture and accent pieces were also dark and heavy. “Everything was red and navy blue,” Hafften said. To add to the masculine vibe, there was a pool table and a foosball table, thought to be a holdover from Gov. Tim Pawlenty’s era.

“It felt like a man cave — so one-gender,” Hafften said. “It needs to be appealing to all.”

To lighten the space, Hafften had the dark red walls painted a soft warm yellow. “It’s modern but not trendy. You still want it to feel Old World,” she said. The painter suggested a top coat of glaze, giving the textured walls the look of old stucco.

  • related content

  • The room before the makeover was dark and uninviting.

  • BEFORE: A built-in TV cabinet took up precious space.

  • AFTER: The TV cabinet was converted into a beverage center.

  • Designer Barbara Hafften incorporated donated pieces and repurposed vintage pieces to update the lower-level room.

  • Barbara Hafften, of Barbara Hafften Interior Design

  • get related content delivered to your inbox

  • manage my email subscriptions

ADVERTISEMENT

Connect with twitterConnect with facebookConnect with Google+Connect with PinterestConnect with PinterestConnect with RssfeedConnect with email newsletters

ADVERTISEMENT

Advertisement
Golden Gavel by Star Tribune

Countdown to great deals

Bid Sept. 21-29

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

 
Close